onsdag 30. april 2014

Bloggoppgave 2- Fantasy sjangeren

Fantasy er en populær sjanger innen film i nyere tid. Handlingen foregår veldig ofte i en oppdiktet verden som er oftest lagt til mellomalderen. Denne sjangeren slekter på eventyr og science fiction, men i Sci-fi er teknologi og vitenskap i ukjent framtid som kjenner igjen denne og eventyr en mer fastere form. Det som vanlige og gjenkjennelige trekk ved en Fantasy film er at det er magiske elementer og magi er en naturlig del av handlingen. Vi ser som oftest at denne oppfunnet verden består av trollmenn, alver, personer som er udødelige og overnaturlige vesen. Miljøet kan vi se på som en blanding av historiemyter og religioner.  Det er alltid det gode mot det onde, helten har spesielle krefter mens den onde har mange monstre som drager og troll.




Fantasy filmer er ofte bygd opp etter denne aktantmodellen, det er slik helten er subjektet som i bildet er Esben, målet /objektet er å redde prinsessa. Hjelpere som kan være gode venner og vismenn. På illustrasjonen er det den gamle mannen. Giveren det er kongen for han gir prinsessa til helten som er mottaker og som er Esben på illustrasjonen.
Hovedpersonen i Fantasy er en ung helt eller heltinne, denne helten blir sett ut på prøvelser både indre og ytre plan. Helten skal redde verden og felleskapet. Helten finn seg selv  igjennom disse prøvelsene. Budskapet er om etikk, moral og økologi. Kvinnesynet kan være ulikt i det ulike filmene som i Ringenes herre er kvinnesynet slik at kvinnen skal være hjemme og holde seg unna det som skjer og vente på at mennene ordner opp. I Avatar er kvinnesynet likestilt og kvinnen skal greie seg selv uten hjelp i fra mannsrollen slik som Neytiri som ikke skal ha hjelp i fra Jake og det er mer Jake som er undertrykt. Som i hunger games er alle likestilt og alle er mot alle, kvinnene får ikke noe fordel bare på grunn av de er kvinner. Tema i Fantasy kan være kjærlighet og lojalitet eller kampen om plikt og ære. Familie og identitet slik som Harry Potter leter etter sin identitet igjennom filmene og hvem familien hans var. Han er på en reise etter sin identitet og får en plikt av å redde alle fra voldemort. Tekstene i vårt dagligliv viser normer for vennskap, lojalitet og kjærlighet. Den stiller oss hvem som er god og ond.

Denne sjangeren er ny og spennende som gjør den annerledes i fra de andre sjangerne. Vi kan kjenne oss litt igjen men vi kan også drømme oss bort som gjør at vi glemmer litt av vår vanlige hverdag og vi får drømme oss inn i en drømmeverden. Vi lærer litt om kjærlighet og lojalitet til hverandre. Disse monstrene og kreftene som vi av og til vi kunne ønske vi hadde. Gå tilbake i tid å endre noe en har gjort galt men lærer av filmen at det kanskje var bra at vi gjorde den feilen og lærte av den. Det som gjør sjangeren så populær er at vi kan drømme oss bort i fra den stressende hverdagen vi har og oppleve noen som har det helt annerledes enn oss.



Kilder:
Powerpoint:
Good and Evil av Annika Roalkvam
Nettsider:
Dato:30.04.2014 http://nn.wikipedia.org/wiki/Fantasy

Dato:30.04.2014 http://snl.no/fantasy

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar