onsdag 30. april 2014

Bloggoppgave 4- Retorisktale analyse av Haida Tajik

Den retoriske situasjonen er tale ved markering av 70-årsdagen for deportasjonen av norske jøder. Hadia Tajik er det som holder og var tidligere kulturminister under Stoltenberg regjeringen. Dette styrker etosen hennes med at hun har vært kulturminister, men også har hun hatt foreldre som har innvandret til Norge som gjør at hun snakker om personlig erfaring. Hun trenger søker ikke så mye tilitt siden hun har en så sterk etos i fra før av.
Minnesmerket som det blir holdt tale om
Hun søker til vi ikke må glemme hva som skjedde i andre verdenskrig og ikke glemme hva Hitler gjorde. Hun begrunner hvorfor vi ikke må glemme det med at den amerikanske forfatteren William Faulkner har sagt at ”Fortiden er ikke død. Fortiden er ikke engang fortid”. Hun henviser også til at det er fortsatt mange norske jøder som er redde får å stå fram og begrunner dette med at hver åttende innbygger har fordommer mot jøder. Dette styrker logos med at hun bekrefter faktaene som viser at det er sann informasjon og hun dikter ikke opp noe. Hun bygger også opp argumentene ganske bra som gjør det mer overbevisende.

Dispositio som er rekkefølgen på argumenta er veldig bra strukturert, som gjør at en blir overbevist. Eluctio som er stilen det er en mellomstil, det er enkelt språk og informasjon slik som alle skal vite. Anafor bruker hun som språklige virkemiddel hun gjentar frihet opp til flere ganger i talen. Hun bruker en kontrast mellom de norske jødene som er døde og de som lever, og viser til kunstneren som er vellykket.

I talen er det brukt veldig mye patos som gjør at det spiller på følelsene dine og gjør at du blir overbevist uten at du legger merke til det. En blir også veldig følsom av det hun skriver på grunn av at hun skriver om at de norske jødene ennå sliter som gjør at vi nordmenn får en skyldfølelse og sympati for de som gjør at vi vil gjøre en handling som er noe av de viktigste i retorikken. Mye av de som gjør at vi blir følsomme er at de norske jødene har det ennå tøft og at de fortjener å være frie de også. Så tar hun frem Victor Lund som ble en kjent kunster og dette viser jo at de ikke er noe annerledes enn noen andre mennesker.  Hun gjentar veldig ofte at det er en trist dag for de pårørende og familiene som har opplevd dette.

Den retoriske femkanten er hel hun har greidd å fullføre hun har tilpasset talen til situasjonen, og til mottakerne den er både til de pårørende og de som ikke klar over hva det er snakk om. Hun bruker ord til rett tid som er Kairos og hun har en fin balanse mellom disse elementene. Som gjør at hun greier å overtale. 
Det er en veldig bra tale som får frem ting på en enkel måte og at en ikke får med at en blir overbevist. En blir jo overbevist med veldig mye følelser men det er jo det retorikk som gjør at en gjør en handling.


Kilder
Powerpoint:
Retorikk av Annika Roalkvam         
Etos-logos-patos av Annika Roalkvam
Nettsider:

30.04.14 http://no.wikipedia.org/wiki/Hadia_Tajik

Bloggoppgave 3- Sosiale medier og nettkommunikasjon

Bruken av internett er stadig i økning, vi er tilgjengelige hele tiden med android telefoner og Iphoner. Dette gjør at vi øker faren med at folk kan stjele identiteten vårs og bankkontonummer. De er så utrolig lett for de som kan de og vi vet ikke hva de kan gjøre som lett så bare det. Jeg synes ikke det
er spesielt kjekt å vite at noen kan hakke seg inn på min facebook å lese hva jeg har skrevet med vennene mine noe som er veldig privat for meg. Det samme er at de kan komme inn på pc´en min og få tak i bildene mine og utnytte de uten jeg kan vite det. Det er positive og negative sider med at teknologien har kommet så langt som den har og det vil si at vi bruker så utrolig mye tid på nettet og tar ting alt for lettvint i forhold til hva de gjorde før. Barna sitter inne å spiller på dataen hele dagen, i plassen for å være ute å leke med hverandre på lekeplassen.


Vi har utallige  muligheter når det er snakk om internett og kommunikasjon vi kan være på hvor som helst i verden uten problem. Dette gjør det lett å holde kontakt med nøre og kjære, og gjør det lett å følge med hva som skjer rundt om i verden. Vi har det så utrolig lett med alt informasjon vi kan finne ut viss vi lurer på noe. All informasjon vi trenger ligger på nette som gjør det veldig lett å finne. Det eneste vi trenger å gjøre er å søke på det vi lurer på. Men det er jo ikke bare positive sider med internett. Slik som bilder som bli lagt ut av andre uten at du gjerne har sett det eller godkjent det. Bildet forsvinner aldri etter at det har blitt lastet opp som gjør at dette kan komme fram senere i livet når du gjerne skal søke jobb og en har kanskje gjort noe dumt eller opplevd noe dumt som gjør at du kanskje ikke får denne jobben som ikke er så positivt for den som ikke fikk jobben. Eller det med barn og ungdommer som har et utrolig stort press av å være ”på” hele tiden på sosiale medier og internett. Det unge sitter inne å spiller eller sitter på sosiale medier i plassen for å være ute å leke. Barna kan oppleve å bli mobba viss de ikke er sosiale nokk på sosiale medier eller mer populær. Det kan også lett bli nettmobbing, dette kan gjøre at foreldrene ikke får det med seg og barna skjuler det slik at de ikke ser det og for gjort noe med det. Det kan også være skummelt viss de legger til personer som de ikke kjenner og tror det er en person på deres alder men kan være en mann på 40 som snakker med en 15 år gammel jente. Dette er noen skumle greier for vi kan aldri vite hvem som sitter bak den andre skjermen.

Det er så utrolig mye bra som har skjedd etter globaliseringen men alt innen internett og kommunikasjon er ikke like bra for det er så usikkert og det kan fort bli en farlig og negativ situasjon som kan oppstå og du ville bare snakke med noen og få en positiv opplevelse ut av det.



Kilder
30.04.14 , Tittel Slik er ungdommenes skjulte liv på sosiale medier. http://www.dagbladet.no/2014/03/21/tema/pluss/nyheter_pluss/medietilsynet/tv_og_medier/32362877/

30.04.14  http://digiida.wordpress.com/2011/01/27/internett-positive-og-negative-sider/

Bloggoppgave 2- Fantasy sjangeren

Fantasy er en populær sjanger innen film i nyere tid. Handlingen foregår veldig ofte i en oppdiktet verden som er oftest lagt til mellomalderen. Denne sjangeren slekter på eventyr og science fiction, men i Sci-fi er teknologi og vitenskap i ukjent framtid som kjenner igjen denne og eventyr en mer fastere form. Det som vanlige og gjenkjennelige trekk ved en Fantasy film er at det er magiske elementer og magi er en naturlig del av handlingen. Vi ser som oftest at denne oppfunnet verden består av trollmenn, alver, personer som er udødelige og overnaturlige vesen. Miljøet kan vi se på som en blanding av historiemyter og religioner.  Det er alltid det gode mot det onde, helten har spesielle krefter mens den onde har mange monstre som drager og troll.




Fantasy filmer er ofte bygd opp etter denne aktantmodellen, det er slik helten er subjektet som i bildet er Esben, målet /objektet er å redde prinsessa. Hjelpere som kan være gode venner og vismenn. På illustrasjonen er det den gamle mannen. Giveren det er kongen for han gir prinsessa til helten som er mottaker og som er Esben på illustrasjonen.
Hovedpersonen i Fantasy er en ung helt eller heltinne, denne helten blir sett ut på prøvelser både indre og ytre plan. Helten skal redde verden og felleskapet. Helten finn seg selv  igjennom disse prøvelsene. Budskapet er om etikk, moral og økologi. Kvinnesynet kan være ulikt i det ulike filmene som i Ringenes herre er kvinnesynet slik at kvinnen skal være hjemme og holde seg unna det som skjer og vente på at mennene ordner opp. I Avatar er kvinnesynet likestilt og kvinnen skal greie seg selv uten hjelp i fra mannsrollen slik som Neytiri som ikke skal ha hjelp i fra Jake og det er mer Jake som er undertrykt. Som i hunger games er alle likestilt og alle er mot alle, kvinnene får ikke noe fordel bare på grunn av de er kvinner. Tema i Fantasy kan være kjærlighet og lojalitet eller kampen om plikt og ære. Familie og identitet slik som Harry Potter leter etter sin identitet igjennom filmene og hvem familien hans var. Han er på en reise etter sin identitet og får en plikt av å redde alle fra voldemort. Tekstene i vårt dagligliv viser normer for vennskap, lojalitet og kjærlighet. Den stiller oss hvem som er god og ond.

Denne sjangeren er ny og spennende som gjør den annerledes i fra de andre sjangerne. Vi kan kjenne oss litt igjen men vi kan også drømme oss bort som gjør at vi glemmer litt av vår vanlige hverdag og vi får drømme oss inn i en drømmeverden. Vi lærer litt om kjærlighet og lojalitet til hverandre. Disse monstrene og kreftene som vi av og til vi kunne ønske vi hadde. Gå tilbake i tid å endre noe en har gjort galt men lærer av filmen at det kanskje var bra at vi gjorde den feilen og lærte av den. Det som gjør sjangeren så populær er at vi kan drømme oss bort i fra den stressende hverdagen vi har og oppleve noen som har det helt annerledes enn oss.



Kilder:
Powerpoint:
Good and Evil av Annika Roalkvam
Nettsider:
Dato:30.04.2014 http://nn.wikipedia.org/wiki/Fantasy

Dato:30.04.2014 http://snl.no/fantasy

Bloggoppgave 1 - Diskurs (prøve)

 I dag er det å forstå en teksts diskurs veldig viktig for at vi skal forstå hva det går ut på. En kan se på de slik at vi står og snakker med en person så forstår du ikke og du tolker ikke diskursen til den andre personen som gjør at dere ikke greier å kommunisere.  Kommunikasjon kan foregå alle plasser en går og det kan være ulike grunner til vi kommuniserer.  Vi har alle ulike diskurs den kommer gjerne av hvilken kultur og verdier en har. I Norge har verdier som 17.Mai men i Sverige har de ikke noe stor feiring slik som vi har i hele Norge så når en svenske får det kanskje vanskelig å forstå normene på 17.Mai. Vi kan se på ulike kulturer i Norge som viss en båtfamilie skal på camping ferie kan det være vanskelig for dem og forstå hvilke verdier de har på campingplassen i forholdt til hva de er vant med i båtsamfunnet sitt.

På bildet over kan du se en reklame for en ny hodepinetablett som skulle markedsføre sin nye tablett i flere land, de tenkte alle kunne  tolke og forstå denne. Reklamen ble tolket bra i Europa og Nord-Amerika men ikke i Asia på grunn av de leser fra høyre som gjorde at de tolka det på en helt annen måte en de i Europa, som leser fra venstre. Her har de som laget reklamen glemt de forskjellige kulturene og kommunikasjonen har feilet. Diskursen her nådde ikke frem slik som den skulle som gjør at vi assosierer dette produktet som et dårlig i de landene reklamen feilet.

Symbol og bilder er noe vi assosierer med minner eller hendelser som gjør at vi husker dem. Symbol kan har flere betydninger og kan tolkes på ulike måter. Slik som hakekorset ble i India brukt som et fridomssymbol, men når Hitler herjet i verden snudde han korsarmene og gjorde det om til et nazisme symbol. Dette gjør at vi får dårlige assosiasjoner med  noe som egentlig skulle være noe positivt og betyd fred og frihet.

En kan se på westernsjangeren hvor viktig at du skal fremstå som at det eneste du bryr deg om er hesten din. Væremåten og kroppsmåten mye å si en må være litt tøff til mer lovløs du er til tøffere er du. Kroppsspråket skulle skinne igjennom dine klær med cowboyhatt( som skal være svart eller hvit) og cowboystøvler. Verdiene til en cowboy er at hesten er den viktigste i livet og den eneste han elsker, ellers er det gamling, fylla, horer, og forspilte penger som betyr noe. Normene i westernsjangeren er at det er normalt og sloss, en skal være litt tøff i skallet ellers kan de onde avsløre deg, viss du har andre verdier i livet som er viktigere en hesten og de som forventes av en cowboy kan du bli utestengt eller ignorert fra cowboymiljøet. Viss en er en god cowboy og hjelper de som treng hjelp, snakker med folk rundt seg og blir godt likt kan dette gjøre at en tjene på det når den onde kommer for å ta deg.



Kilder:
Powerpoint:
Etos-Logos-Patos av Annika Roalkvam
Country-sjanger av Annika Roalkvam
Semiotikk av Anikka Roalkvam
Nettsider:
Dato: 30.april.2014  http://ndla.no/nb/node/82781
Dato: 30.april.2014  http://ndla.no/nb/node/21798?fag=6118
Dato: 30.april.2014  http://no.wikipedia.org/wiki/Diskurs

Dato: 30.april.2014 http://no.wikipedia.org/wiki/Semiotikk

onsdag 9. april 2014

Bloggoppgave 12: Retorisk tale - Den private sektoren innen helsesektoren

Kjære alle, vi vet alle hvordan det er å være syk.
Vi har alle noen i våres liv som blir syke om det er deg eller om det er noen av dine nærmeste så vil vi at en skal bli behandla så fort som mulig. Skjer dette i dagens offentlige sektor? Nei, lange køer og folk vender seg heller til den private sektoren for å komme bli behandlet fort og slippe å bli mer syk til lenger en venter på behandling.


Hvorfor skal vi betale så utrolig mye skatt når vi må stå i lange sykekøer uansett. Da er det jo bare lettere og velge den private sektoren. Jeg vet selv hvordan det er og ha en syk person i familien det er ikke noe kjekt at den som betyr så mye for deg må vente på noe som kanskje ikke kommer til å gjøre personen frisk. Som gjør at en bruker mer tid på å bekymre seg over at en ikke får behandling i plassen for å bruke tid på hverandre og nyte tiden sammen.

Den offentlige sektoren er jo alt for stor, de som jobber innen den har ikke kontroll over alt og alle. De glemmer personer som gjør at de faller ut av systemet. Den private sektoren er derfor mye bedre til å yte service enn den offentlige for en kan fort gå i glemmeboka der.

I den private sektoren så får pasienten behandling nokså fort på grunn av at det er mindre køer i den private som gjør at en kan behandles raskere. Det er ofte bedre leger som gjør at de vet mer om din sykdom en kan også gå mer til de som spesialiserer seg innen din sykdom.

I den private sektoren må en betale i tillegg til en betaler for den offentlige, men dette gjør vell ikke noe for vi bor i Norge verdens beste land og med høye inntekter. Det er vell ingen pris på et liv, hva vil ikke du gjøre for å bli raskest mulig frisk og komme tilbake til den vanlige hverdagen.

Alle betaler for den offentlige men derfor mener folk at de fortjener kvalitet for de bruker pengene på det. For viss en er syk så er det ikke å vente en vil gjøre.
Få privat sektor så slipper vi de lange køene, folk faller ut av systemene. Og vi får lavere skatter og leger som er spesialiserte innen flere sykdommer.


 Jeg brukte de tre appellformene, etos, patos og logos som hjelp i denne talen. 
Etosen i denne talen er at jeg sier jeg selv har opplevd sykdom i familien og at de fleste har vell opplevd det. Det er veldig lite som styrker etosen min i denne talen. Men jeg er følelsesmessig engasjert i det temaet jeg snakker om. Jeg har også hentet riktig informasjon i fra nettsider, for å ikke komme med feil fakta.
Patosen er noe som er sterk i denne talen for jeg spiller veldig på følelsene fordi sykdom er noe som er veldig personlig for mange og er en tøff ting. Bruker triste ord og eg stiller spørsmål for å få frem følelser fra mottakerne. 
Logos er at jeg kommer med en anklage mot den offentlige sektoren, og jeg forsvarer alt som er godt med den private.

Kilder:
http://snl.no/Offentlig_økonomi_i_Norge
http://www.tmforsk.no/publikasjoner/detalj.asp?r_ID=911&merket=5
http://no.wikipedia.org/wiki/Offentlig_sektor
http://no.wikipedia.org/wiki/Privat_sektor