fredag 28. februar 2014

Bloggoppgave 8 - Filmanalyse Avatar

Filmen jeg og Gina valgte å se og analysere var Avatar. Avatar kom ut i 2009 og er en film innenfor fantasy og science fiction sjangeren. Filmen er skrevet og regissert av James Cameron og varer i 162 minutter.


Avatar handler om Jake Sully, som er en tidligere marinesoldat som er lam og sitter i rullestol. Han blir ansatt i avatarprogrammet for å ta over avataren til hans avdøde tvillingbror. Han reiser til planeten Pandora, og her møter han Na´viene. Na´viene er en menneskelignende art som er mer utviklet en menneskene, har blå hud og hale og lever i harmoni og pakt med naturen. Grunnen til at menneskene er her, er fordi de vil ha tak i verdifulle mineral som ligger det Na´viene bor. Siden menneskene ikke kan puste inn i lufta på denne planeten, har de skapt noe som heter avatarer som de styrer med tankene via en maskin. Alle har sin egen personlige avatar. Jake som egentlig er på lag med menneskene, får så stor respekt og medfølelse for Na´viene og naturen, og vil derfor besyktte dem. Dette gjør at han havner i en stor konflikt mellom militærstyrken og de andre menneskene fra jorda, og  Na´viene. Alt ender i et oppgjør mellom den onde og egoistiske militærlederen Colonel Miles Quaritch og Jake.
Colonel Miles Quaritch
En av de fire hoved personene er Jake. Han er ganske oppgitt og lei av livet, og når han kommer til Pandora er det ingen som har troa på at han klarer oppdraget. Han klarer likevel å motbevise alle, og vise at han klarer dette. Jake er en dynamisk person, fordi han utvikler seg fra å være en sint og egoistisk person, til en mer sympatisk og bedre person på grunn av opplevelsene på Pandora. Gjennom avataren finner han livsgleden og identiteten sin, og han blir helten til Na´viene. Neytiri er datteren til lederen av Omaticaya stammen. Det er hun som trener Jake opp og lærer han om kulturen og væremåten deres. Ette hvert som hun tilbringer mer og mer tid med Jake, forelsker de seg.
Dr.Grace Augistine er en biolog og er også med på operasjonen. Motsatt fra Colonel Miles, så vil hun ikke bruke makt for å få dem bort, men finne en fredelig løsning. Hun mener at man må lære å kjenne og forstå Na´viene. Hun forandrer seg også gjennom filmen. I begynnelsen er hun veldig kald og overfladisk, men i slutten er hun snillere og har mer respekt for folk, spesielt Jake. Colonels Miles Quaritch er lederen av operasjonen om å få ut minerala. Han er en veldig egoistisk og kaldhjertet person som vil utslette Na´viene. Vi ser at han er den onde i filmen, da han har et arr i hode somer typisk for film. Han er også veldig stor, sterk og svett og har et vedlig sint uttrykk generelt.
Jake og Neytiri
Avatar er en typisk fantasyfilm. Handlingen foregår på en annen planet og ikke i en virkelig verden og handlingen er ikke tidfestet. I tillegg til Na´viene og avatarene er det mange forskjellige oppfunnet skapninger i skogen. Naturen er levende og lysende og det at de gode Na´viene lever i pakt med naturen, er også klassisk fantasy. Hovedpersonen er ung og prøver å finne sin identitet. Siden dette også er en science fiction film, gjør at det er brukt teknologi istedenfor de typsike magiske kreftene man finner i fantasy. 

Tema i filmen er kampen mellom de egoistiske og onde menneskene, og de gode Na´viene som ikke vil gjøre noen vondt. Dette er et typisk kjennetegn på fantasysjangeren. Det er også en kamp mellom natur og teknologi, og mellom ulike kulturer og sivilisasjoner. Filmen handler også litt om å finne sin identitet, noe som Jake prøver på. Motivet er at man skal respektere hverandre for den en er og at alle er forskjellige. Kjærlighet er også et motiv, da Jake og Neytiri blir sammen. Budskapet er nokså likt motivet, at man skal respektere hverandre uavhengig kultur, religion og utseende, og at man må bli kjent med en kultur før en dømmer den.
Her ser du hvordan menneskene bruker våpen og teknologi mot avatarene og gjør naturen grå og trist.

Når det kommer til lys og lyd så er det klassisk film. F.eks når Jake og Neytiri (datteren til lederen av Omaticaya stammen) blir sammen så er det et veldig romantisk lys og lyd. Når menneskene kommer med bulldosere og robotene og skal ødelegge naturen er det et veldig dystert og mørkt lys, og spennigsmusikk i bakgrunnen for å skape drama. Handlingen er fremstilt kronologisk, og har ingen tilbakeblikk. Den er bygd opp på den tradisjonelle hollywood metoden, der vi først får en presentasjon av avatarprogrammet og hovedpersonene. Spenningen stiger når Jake skal bli en del av Na´viene og møter på mange hindringer. Vendepunktet er når Colonel Miles ikke har tålmodighet til å vente på en avtale med Na´viene, så han sender ut alle bulldoserene, robotene og flyene og rensker hele skogen.


Filmen ser vi gjennom Jakes øyne og stemme, og det er hans utvikling vi følger. Vi finner en del symbol i filmen også. F.eks når Neytiri og Jake fester tuppen av håret sitt sammen under et romantisk lilla-lysende tre, så symboliserer det at de nå er sammen for alltid. Det at Na´viene er blå og at det er mye blåfarger på planeten, skal symbolisere styrke, frihet, ærlighet og lojalitet.
Her ser vi hvordan de lever i harmoni med naturen også hvor friske fargene er.

Avatar var en veldig innholds- og lærerik film. Vi fikk et nytt perspektiv på hvordan andre kulturer har det når de blir undertrykt og sett ned på, og at man ikke skal dømme en kultur før man har kjennskap til den. Minuset med filmen var at anslaget tok litt lang tid, og det tok en stund før det oppstod skikkelig spenning. I tillegg så var filmen preget av mange vanskelige uttrykk på grunn av teknologien, noe som
også trekker den ned.


KILDER:


*Wikipedia, Avatar http://no.wikipedia.org/wiki/Avatar_(film) [20.01.14]
*Levebevisst, Avatar, Geir Haberg http://levebevisst.no/2010/04/avatar-en-film-i-mange-dimensjoner/ [20.01.14]

*Wikipedia, Hollywood modellen http://no.wikipedia.org/wiki/Hollywood-modellen [25.01.14]


-Skrevet av Tonje og Gina

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar