fredag 28. februar 2014

Bloggoppgave 7- Filmanalyse "Lawless"

Filmen “Lawless” er regissert av John Hillcoat og skrevet av Matt Bondurant som er basert på boka hans som er en ekte historie. Filmen er utgitt i 2012, og spilt inn i Red Wagon Production. Filmen er under sjangeren drama/western. 

Filmen handler om Jack Bondurant, Forrest Bondurant og Howard Bondurant. Handlingen foregår rundt 1930. Disse tre brødrene lager hjemmebrent og selger i Franklin County i Virginia. Dette er da forbudstid som gjer at det ikke er lov å selge eller lage, men ingen i byen bryr seg om dette og Bondurant brødrene er frykta i byen, for de er veldig gode til å sloss. Så kommer spesial agent Charles Rakes til byen, som skal rydde opp i det som sheriffen ikke greier. Charles skal få slutt på salg og laging av hjemmebrent.


Hovedrollen i filmen er Jack Bondurant han skiller seg ut i fra de to andre brødrene, han er mer sjenert, han liker ikke å sloss eller bruke våpen slik som hans brødre. Han er mer en uskyldig og koselig gutt han ser opp til sine store brødre og vil være som dem. Forrest Bondurant og Howard Bondurant som er storebrødrene til Jack, disse er sterke, fremstår som noen skumle karer og passer veldig på hverandre. Disse to passer på at Jack ikke blir skadet av noen. Dette er noe som ikke er typisk i cowboy sjangeren med at de er en trio, mens viss det hadde vært enn original cowboy hadde de heller vært en og han hadde kun hesten sin. Charles Rakes er en sleip fyr som vil ødelegge for alle som driver ulovlig med hjemmebrent. Han er en veldig typisk skurk med bare svarte klær, men ikke den typiske westernskurken mer en slem agent som prøver alt for å ødelegge for andre. Vi har også Cricket Pate som er bestevennen til Jack. Maggie Beauford som skal være litt den fristende damen til Forrest og Bertha Minnix som skal være den fristende damen til Jack som gjør at han glemmer dem rundt seg.

Handlingen foregår i den lille byen Franklin Country og er skal være i 1930 åra rundt når det ble ulovlig og lage å selge hjemmebrent. Dette gjør at vi gjenkjenner at det er i denne tiden, men vi kan også se på kleda, det som skiller ond og snill er kleda de går med Bondurant brødrene går i veldig lyse og jord nære klede mens for eksempel Charles går i svarte klær.
 
Her er brødrene kledd i veldig jordnære farger.
Filmen er bygger på den tradisjonelle hollywoodmodellen, den starter med anslaget med at vi får introdusert alle som er med og det er mange små konflikter som slås kamper, Charles vil gjøre alt han kan for å avsløre de, som gjør at de blir enda mer forsiktige og mye av de små konfliktene dukker opp før klimakset som er når Charles skal avsløre hvor de lager spriten. Som gjør at Jack´s bestevenn Cricket Pate blir drept og det var ikke rettferdig som gjør at vi får sympati for og Jack må ta hevn på Charles for å ha drept hans aller bestevenn og næreste. Løsningen blir da at han skal drepe Charles og har hele byen som støtte bak seg.
 
Spesial agent Charles som får hele byen i mot seg og alle støtter Jack.
Motivet i filmen er å ikke drive med hjemmebrent for det fører ikke til noe bra å bryte loven, det fører bare til at folk som ikke fortjener å dø dør. Temaet i filmen er kjærlighet og vennskap, som vi får se når Jack får vite når Cricket er død, så faller hele hans verden i grus, for de gjorde alt for hverandre.
 
Her holder Jack på å gjøre hevnen sin mor Charles.
Lyssettingen i filmen er at det er veldig mange mørke scener og de kommer spesielt når noe skummelt skjer. Som regel er det kun lyst ute viss det er noen lyse scener. Lyd er også mye brukt for å gjøre det spennende og skummelt. Det blir også zoomt inn på ansikta for at vi gjerne skal få sympati. Klipprytmen i filmen er det mye av og dette gjør det spennende og gjør at det er lettere å fylle med å mer spennende.

Jeg synes filmen var veldig bra. Det som gjør den veldig bra er for at den er basert på en ekte historie og dette gjør at den er realistisk. Det skjer ting hele tiden i filmen som gjør den spennenende. Det som trekker ned er at de snakker veldig lavt som gjør at du ikke får med alt de sier.


Kilder:
*NDLA, Motiv, Tema, Budskap http://ndla.no/nb/node/48024 (24.02.14)
*Wikipedia, Forbudstiden http://no.wikipedia.org/wiki/Forbudstiden  (05.02.14)
*Wikipedia, Lawless(film) http://en.wikipedia.org/wiki/Lawless_(film)  (24.02.14)
*Wikipedia, Lawless http://no.wikipedia.org/wiki/Lawless  (24.02.14)
*Imdb, Lawless http://www.imdb.com/title/tt1212450/ (03.02.14)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar