fredag 28. februar 2014

Bloggoppgave 6- Sosialantropologisk undersøkelse

Vi valgte å analysere en karate time. Jeg var på gruppe med Camilla, Anna, Adriana og Espen. Jeg og Espen gikk på en karate time med de som var mer nybegynnere, mens Camilla Anna og Adriana gikk på en time der de viderekomne gikk. Karate er en japanskkampsport, du lærer grunnleggende som er spark, slag og blokkeringsteknikker. Problemstillinga våres var hvorfor har du valgt og å gå på karate?
Når vi skulle observere så hadde vi ulike forventinger til miljøet men vi forventa det skulle være mye action og at det skulle være veldig strengt. Det var et strengt miljø men de hadde de kjekt fordi de var strengt.


Vi trodde at det skulle være veldig kjønnsdelt og aldersdelt. Men det var ikke kjønnsdelt eller aldersdelt. Det var mer at en gutt kunne likeså ha en motstander som var en jente. Inndelingene etter gruppene var med alt etter hva belte du hadde som gjorde hvilken gruppe du var i en 30 åring kunne være på samme gruppe som en 14 åring. Mye av karate timen gikk ut på samarbeid og respekt for hverandre. Det kunne vi se med at ingen skulle snakke når senseien/treneren snakket så skulle det være helt rolig. Det var også folk med mange forskjellige bakgrunner som gikk på karate det kunne være alt fra lærere til byggemann. Dette viste oss da at hvem som helst kan starte med karate. En trengte heller ikke å være i god form før en begynte for det ble en etter hvert som en trente der for en begynner som nybegynner som gjør at en bygger opp formen. De har også uniformer for at alle skal være like og ingen skal skille seg ut.


Vi valgte å bruke den kvalitative metoden når vi skulle få den informasjonen vi trengte. Vi spurte ulike folk fra karate timen, de svarte da på spørsmål og hva forskjellige meninger og sider de hadde med karaten. Mange av de som gikk på karate sa det tok mye tid og var gjerne en slags livsstil, det var veldig mye arbeid men var vært det når en fikk ett nytt belte. Viss vi skal se på de ut i fra en etnosentrisk tilnærming så er karate en sport en på en ha tålmodighet men er en sport som er veldig lett å komme inn i, dette gjør at den ikke er så lett å gi opp for at en ikke får det til.

                                                                                                                              

Kilder


*Wikipedia, Karate http://no.wikipedia.org/wiki/Karate [31.01.14]

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar