fredag 2. januar 2015

Retorisk analyse av 9/11 talen til George W. Bush

Denne talen er i sammenheng med 9/11 når USA blir utsatt for terrorangrep i 2001. Det er George W. Bush som var daværende president og det er da normalt at han som øverste leder landet, holder en tale for landet som er i sjokk og er til alle rammede og amerikanere. Tekstens hovedbudskap er å gi håp til amerikanerne og informere om at det ikke har greidd å ødelegge fundamentet til USA.



Talen handler om 9/11 så holder USA’s president George W. Bush en tale om dette som har skjedd landet. Han sier det at disse personene som står bak har prøvd å ødelegge fundamentet men har ikke greidd det har kun ristet litt i bygningen sitt fundament å ikke i grunnmuren til USA. Han sier også grunnen til at de ble angrepet er for USA er den nasjonen som er for alle nasjoner. Men USA svarte med å vise det beste av USA at menneskene støtter hverandre under angrepet og folk kommer for å levere blod og hjelpe på all den måten di kan. Han viser til at han, regjeringen og militæret gjør alt di kan for å hjelpe de som trenger det. Dette er noe han prøver å overbevise mottakerne med. ”Today, our nation saw evil—the very worst of human nature”, Kontrasten blir at han sammenligner denne hendelsen med ondskap og det verste et land kan oppleve. Talen spiller veldig mye på patos for det er mye følelser involvert når landet har blitt rammet av noe så sårt og stort med at mange uskyldige personer dør, og ordvalga som blir brukt er følelsesmessige og noen bibelord som når han sier salmer og noen minusord og plussord.


Etosen er sterk for George W. Bush som er USAs president,  derfor har han en veldig sterk posisjon som avsender. George W. Bush begynner med å hilse og sier ”God kveld”. Han er veldig rolig og skal være imøtekommende. Han skal være trøstende og støttende for hele landet etter at landet har vært utsatt for et terroristangrep. Argumentene han kommer med er logos som vi kan si er logiske og de kommer logisk etter hverandre . Før han argumenterer så informerer han til de som treng det og takker dem som har bidratt. Så kommer han med flere og flere argument som at de er på let etter dem som gjorde det og har skylden for dette grusomme og at de skal bli straffet for den ugjerningen de har gjort. Han ber også for de som har fått verden ødelagt og føler seg utrygge særlig barn som har mistet sine foreldre. Han sier en salme og henviser til at amerikanerne skal huske på denne dagen og være stolt av sin frihet og fred. Måten han avslutter er å takke landet, sier god natt som er til det som har det vondt og gjerne ikke får noe søvn på grunn av noen de har mistet. ”God bless America” er noe de alltid avslutter som er en rolig men bra avslutning på talen.



Elcutio som er tekstens stilnivå er en blanding av mellomstil og lavstil for talen er veldig folkelig men den har også en følelsesmessig balanse. Han spiller på følelser og de argumentene han kommer med er overbevisende. Actio som vil si måten han fremfører på er at han er rolig og er følelsesmessig men holder mye tilbake. Han har også lite bevegelser som passer inn i situasjonen han snakker litt med hendene men passer til situasjonen. Han oppnår aptum for alle elemptene henger sammen og dette gjør talen bra.



Kilder
Introduksjonskurs i retorikk av Annika Roaldkvam

https://www.youtube.com/watch?v=vIYLT1yGpYE

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar