mandag 5. januar 2015

Retorisk analyse av talen "Djevelens Ummah"!

Link til talen.

Denne talen ble holdt av Faten Mahdi Al-Hussaini, utenfor Stortinget i Oslo den 25. August 2014 i sammenheng med demonstrasjoner mot Den islamske staten og Profetens Ummah. Målet er å nå de norske folk med denne talen. Talen prøver å formidle at fordi om de er muslimer støtter de ikke de grusomme disse ekstremist gruppene gjør.


Hun starter talen med å si ”Tusen takk for alle som møtte opp i dag”. Dette skaper en bra etos med at hun viser at hun er seriøs og sier videre ” Det har alltid vært en drøm for meg å få muligheten til å stå her og se det vakre synet av så mange mennesker som står sammen—uavhengig av tro, religion, bakgrunn og nasjonalitet—mot ISIS, gruppen profetens Ummah og mennesker med samme, kvalme ideologi”. Dette viser at hun tar det på alvor og setter en kontrast opp mot hverandre om at det er alle vi andre opp mot disse ekstremistene. Dette viser hennes troverdighet som avsender og at hun er personlig siden hun selv er muslim og at hun langt i fra har de samme meningene som dem. Hun snakker om egen erfaring og hvordan hun har sett det med egne øyne at familier har mistet familiemedlemmer rett foran øynene, for hun selv er muslim og kaller dem som er en del av disse ekstremistgruppene ikke muslimer for de har gjort helt andre handlinger enn en vanlig muslim ville gjort. Her prøver hun å overbevise, hun vil også overbevise Erna Solberg at hun skal endre vedtektene slik at de ikke kan komme tilbake til Norge med rent rulleblad når de har drept noen i Irak og Syria, hun sier revurder som gjentakelse for å få frem det hun mener. Hun vil overbevise med patos, som er følelser, hun vil overbevise med å snakke ut i fra egne erfaringer og hva hun selv har sett.


Hun begynner med å takke alle som kom og vil smigre personene som kom at de kom uavhengig av tro, religion, bakgrunn og nasjonalitet mot disse gruppene med personer som har en kvalmende idelogi. Saken handler om at muslimer tror ikke på det samme som ekstremist gruppene profetens-Ummah og ISIS, de er to helt forskjellige og at alle norske muslimer og deres religion vil ikke bli sammenlignet med disse ekstremistgruppene. Al-Hussaini vil også at Erna Solberg skal revurdere slik at disse ekstremistene ikke kan komme tilbake til Norge med et rent rulleblad etter å ha drept noen i et annet land. Det er mye logos i det hun sier, som vil si logikk og det gir mening. Hun har en logisk struktur på argumentene, og hun besvarer de argumentene hun kommer med, grunnen til de er logiske er for at hun forklarer forskjellen mellom muslimer og disse ekstremistene som kaller seg muslimer men gjør ingen muslimske handlinger eller opptrer som en vanlig muslim. Hun nevner at personer blir hjernevasket ikke nokk med at de må flytte fra sine hjem men hjerner blir også ødelagte. Conclutio altså måten hun avslutter på er veldig bra for hun kommer med en påstand mot ekstremistene om viss de tror at islam går ut på halshugging, tortur av uskyldige og voldtekt av kvinner er islam så følger de ikke islam de følger djevelen. Dette er en utrolig bra av slutning for da kan en se hvor langt islam er fra disse ekstreme gruppene og til slutt sier hun takk for seg.


I talen som Faten Mahdi Al-Hussaini holder har hun en mellomstil alle folk kan forstå hva hun snakker om og hun har lette forklaringer på de argumentene hun kommer med. Actio altså måten hun fremfører på er veldig fengene og hun får fram hva hun vil ha fram hun er engasjert i forholdt til sakens viktighet og holder seg til det viktige. Hun bruker mye gjentakelse og minusord som at disse gruppene har en kvalmende idelogi og kan ikke sammenlignes med muslimer og islam. Hun gjentar også at Erna skal revurdere vedtektene, når hun bruker gjentakelse om disse tingene gjør hun slik at mottakeren husker det.


Talen er jevnt fordelt mellom de ulike appellformene for hun får en sterk etos siden hun selv er muslim og kan snakke ut i fra egne erfaringer. Logos hun sier mye som gir mening og baserer seg på fakta. Patos er den appellformen som blir mest brukt siden hun nevner rørende ting og episoder som hun selv har sett at familier må flykte landet sitt på grunn av de grusomme håndteringene til disse ekstremistgruppene. Hun snakker også med en sterk og jevn stemme igjennom talen som gjør den interessant og engasjerende som gjør mottakerne aktive. Denne talen treffer målgruppen for det er en bra tale for det er mange som sammenligner muslimer med disse terrorgruppene som gjør det utrulig vanskelig for dem å bo i Norge når nordmenn tror slik for noen ødelegger for alle. En god tale som oppnår aptum, alle elemtene passer inn i hverandre.





Kilder
Introduksjonskurs i retorikk av Annika Tove Roaldkvam, bryne vgs, 02.11.15
Handbok i norsk skriftelig av Elisbeth Dreggevik, 02.11.15
http://virksommeord.uib.no/taler?id=9521, 02.01.15
http://www.dagbladet.no/2014/08/25/nyheter/no2isil/innenriks/demonstrasjon/islam/34961274/, 02.01.15
http://no.wikipedia.org/wiki/Profetens_Ummah, 02.01.15
http://www.dagbladet.no/2014/08/20/nyheter/innenriks/is/isil/demonstrasjon/34879698/, 02.01.15
http://virksommeord.uib.no/taler?id=9521, 02.01.15

http://www.dagbladet.no/2014/10/03/nyheter/ubaydullah_hussain/innenriks/islamisme/trusler/35570257/, 02.01.15

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar