onsdag 24. september 2014

"Fra Romerriket til det tredje riket"- Bloggoppgave 4

Det tredje riket var et rike styrt av Hitler, han var enn mann som ville verden skulle være som Romerriket og mye av han inspirasjon kom i fra Romerriket som arkitektur og symbolikk. Han tok opp å brukte mye av de vi kan se som var viktig i Romerriket.


Vi kan se på bygget ”Haus der Kunst” som er kunst huset i Berlin. Vi ser jo i front av bygningen at den har søyler som er veldig typisk for Romerriket. Det skal også vise hvor allmektig han var. Søylene kan vi finne i flere bygninger som ble bygget av han, det skulle være herskapelig.


Kunst var noe som opptok Hitler noe ekstremt, han prøvde jo å komme inn på kunstskole. Det som opptok Hitler i kunst var at kunsten skulle være realistisk og naturlige. Her kan vi lett sammenligne med Romerriket. Portrettskulpturene skal fremstille guddommelighet og krigere. Det var veldig viktig for Hitler at kunsten skulle være ”ideologisk korrekt”. Vi kan se på de to bildene at de er veldig like og vi kan nesten ikke skille dem. Den til venstre er fra "det tredje riket" og den andre i fra Romerriket, vi ser at Hitler har fått stor inspirasjon innen kunst og portrett.


Ørnen spilte en stor rolle og var som et riksvåpen for de tredje riket. Denne har inspirasjon i fra Romarriket som var våpenskjoldet til Maximilian. Som Hitler brukte som var en del av riksskjold for staten. Gull og rødt er også noe som representerer Romarriket som vi også kan se i dette fanen/våpenskjoldet.


Vi ser hakekorset på denne fanen som betydde fred, mens Hitler snudde det og gjorde det om til nazi symbol. Dette tegnet ble brukt over alt og representerte Hitler på ett vis. Nå forbinner vi det med noe vondt. Mens før ble det forbinnet med noe svært og allmektig(?).


Jeg er veldig overrasket over funnene, for jeg har aldri vært klar over at Hitler var så opptatt av å få ett tredje rike. Vi kan finner assosiasjoner til Romarriket i nesten alt som ble gjort av han. Særlig i Kunst i arkitektur. Jeg synes det er interessant at han ønsket å ha ett rike som var samlet slik som i Romerriket. Disse symbolene har jo også en innvirkning på oss gjerne uten at vi legger merke til det.

Kilder:
http://no.wikipedia.org/wiki/Det_tredje_rikes_riksvåpen, 23.09.14
http://no.wikipedia.org/wiki/Nasjonalsosialistisk_kunst, 23.09.14
http://no.wikipedia.org/wiki/Nasjonalsosialistisk_arkitektur, 23.09.14
http://no.wikipedia.org/wiki/Nasjonalsosialistisk_arkitektur, 23.09.14
http://no.wikipedia.org/wiki/Romerriket, 23.09.14
http://nn.wikipedia.org/wiki/Det_tysk-romerske_riket, 23.09.14
http://no.wikipedia.org/wiki/Romersk_arkitektur, 23.09.14

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar