onsdag 24. september 2014

"The Bachelor"- Analyse av realityserie (bloggoppgave 3)


Vi har valgt å analysere serien ”The Bachelor” fordi synes det er et veldig spesielt og morsomt/tragisk konsept. Grunnen til at vi synes det er såpass spesielt er fordi det virker så rosenrødt, møye drama blant kvinnene og urealistisk måte å finne kone på i tillegg til at det kun varer i 6 uker.

Serien startet opp i 2002, og Chris Harrison er programleder i serien. Annenhver sesong så er det ungkar og ungkarskvinne. Det finnes også et som heter Bachelor in paradise, som er at tidligere ungkarer og ungkarskvinner er med og konkurrerer om en viss sum penger.

Serien ungkaren går ut på at en gruppe kvinner skal vinne ungkarens hjerte. Og i hver episode må han velge vekk ei, helt til han står igjen med to i siste episode. Der skal han ta et siste valg om hvem han vil være i sammen med, og han frir. Ungkaren tar med jentene ut på eksklusive dater, og det er derfor vi synes serien virker veldig rosenrødt fordi det er ikke sånn i virkeligheten for folk flest. Temaet er kjærlighet, målet er å stå igjen som den siste jenta og vinne mannens hjerte. Stiltonen er veldig romantisk.
Serien har faste mønster med roseseremoni der han roper opp navnet til den og de jentene han vil ha med videre og de kommer fram og får en rose.  Og når det er en rose igjen, kommer programlederen og sier at dette er siste rose. og at han tar med en eller to jenter ut på date i hver episode, eller en gruppedate, og gir bort en rose. Det er fast at det er en jente som får være med på date i hver episode. Det er også fast i hver sesong at de fire jentene som er igjen, blir han med hjem til familien deres, og når det er tre jenter igjen etter roseseremonien reiser de til et eksotisk land. Så tilslutt står det to jenter igjen som blir med hjem til hans familie og tilslutt skal han da gi bort den siste rosa og fri. Likevel hender det ofte at mønsteret blir brutt med enten at han gir ut mindre roser enn det han egentlig skal,  han gir ingen av de to jentene som han tar med ut på date en rose, han sender hjem en jente utenfor roseseremonien eller at han i slutten ikke frir fordi han heller vil fortsette og se hvordan forholdet går, selv om hele poenget er at han skal fri til ei.
Episoden som vi så var den første episoden i sesong 14. Det starter med at vi får en introduksjon om hvordan det var for han i den forrige sesongen der han ikke ble valgt av jenta. Etterpå forteller han om at nå vil han finne kjærligheten igjen og det er egentlig en litt klein stemning der han forteller om den perfekte jenta og alle guttene som er med er jo veldig godt trente, og det kommer godt frem for å si det sånn. Så er det presentasjon av jentene som skal være med.  
Så spenningen stiger for hver episode, med mange konflikter. Og klimakset i serien er når han står igjen med de to jentene og skal fri til ei. Så blir det en avrunding med at du får se hvordan det går med de, om de fremdeles er sammen eller ikke.
Totalt er det 25 jenter, men etter første kveld skal han kun velge 15. Jentene er veldig vakre, godt trente og egentlig fremstår som perfekte utseendemessig. De snakker litt om problemer de har hatt i fortiden og om hvor klar de er for å finne den rette. Det er en god blanding av jenter i første episode. Noen virker til å være veldig jordnære, snille og søte mens andre virker til å være skikkelige dramaqueens og ganske frekke og falske.  Produsentene er jo ute etter drama, derfor velger de naturlig nok noen jenter som kommer til å skape drama også. Det er veldig mye sjalusi blant mange av jentene, og konkurranse om å få Jakes oppmerksomhet. I første episode ligger de å stjeler han når han snakker med ei annen jente hele  tiden, som virker veldig desperat. F.eks ei jente når hun skulle møte de andre i huset for første gang, så tok hun med snop og delte ut og sa at dette var en hade og sympatigave for når de skulle reise hjem siden hun skulle vinne, trodde hun hvertfall selv.
Det at han eliminerer ei og ei jente gjør jo at du vil fortsette å se neste episode.  Bare av å se begynnelsen og se hva som kommer til å skje utover sesongen får en jo til å ville følge med på serien. 

I første episode er det slik at man holder jo med de man synes virker veldig snille, og får jo sympati med dem. Mens de som er veldig dramaqueen og  falske får du antipati for, og når han sender videre noen av de falske, blir en jo veldig sure da på en måte fordi du som seer vet hvordan hun er, men ikke ungkaren. Men det er helst lengre ut i sesongen når du blir mer kjent med jentene du får mer sympati og antipati. Men siden vi ikke har sett hele sesongen må vi gå ut i fra den første episoden som vi har sett, og tar virker F.eks Tenley og Ali virker til å ha god etos. Mens blant annet Vienna virker til å være litt falske, og ha en litt skjult agenda. Og det er faktisk han hun velger tilslutt, noe som sjokkerte alle. Endte jo ikke bra da for å si det sånn. Jake som er da hovedpersonen virker også til ha være veldig jordnær og ekte, og har en god etos og patos.
    Denne videon er episode 2, men vi ser litt hvordan de fremstilles
Som seer er vi en flue på veggen, og vi får se hva deltakerne tenker og føler når de ikke er med ungkaren. Og det er hvordan de håndterer følelsene og oppfører seg som ofte skaper drama noe som gjør at serien blir veldig spennende. Det er en rose produksjon der hovedpersonen ungkaren eller ungkarskvinna skal finne sitt livs kjærlighet og velge og vrake av det motsatte kjønn. Det er tilrettelagt romantiske situasjoner der deltakerne skal da bli kjent med ungkaren/ungkarskvinna og få følelser for hverandre.
Alt i alt synes vi dette virker til å være en veldig merkelig og morsom serie fordi det er så mye dram og det at han skal bli kjent med noen på 6 uker for å så fri virker veldig urealistisk til at det skal gå bra. Det har gått bra for mange av de som har vært med, men langt i fra alle.

Skrevet av Tonje Karlsen Auestad & Gina Salte Risa
Kilder:

"Fra Romerriket til det tredje riket"- Bloggoppgave 4

Det tredje riket var et rike styrt av Hitler, han var enn mann som ville verden skulle være som Romerriket og mye av han inspirasjon kom i fra Romerriket som arkitektur og symbolikk. Han tok opp å brukte mye av de vi kan se som var viktig i Romerriket.


Vi kan se på bygget ”Haus der Kunst” som er kunst huset i Berlin. Vi ser jo i front av bygningen at den har søyler som er veldig typisk for Romerriket. Det skal også vise hvor allmektig han var. Søylene kan vi finne i flere bygninger som ble bygget av han, det skulle være herskapelig.


Kunst var noe som opptok Hitler noe ekstremt, han prøvde jo å komme inn på kunstskole. Det som opptok Hitler i kunst var at kunsten skulle være realistisk og naturlige. Her kan vi lett sammenligne med Romerriket. Portrettskulpturene skal fremstille guddommelighet og krigere. Det var veldig viktig for Hitler at kunsten skulle være ”ideologisk korrekt”. Vi kan se på de to bildene at de er veldig like og vi kan nesten ikke skille dem. Den til venstre er fra "det tredje riket" og den andre i fra Romerriket, vi ser at Hitler har fått stor inspirasjon innen kunst og portrett.


Ørnen spilte en stor rolle og var som et riksvåpen for de tredje riket. Denne har inspirasjon i fra Romarriket som var våpenskjoldet til Maximilian. Som Hitler brukte som var en del av riksskjold for staten. Gull og rødt er også noe som representerer Romarriket som vi også kan se i dette fanen/våpenskjoldet.


Vi ser hakekorset på denne fanen som betydde fred, mens Hitler snudde det og gjorde det om til nazi symbol. Dette tegnet ble brukt over alt og representerte Hitler på ett vis. Nå forbinner vi det med noe vondt. Mens før ble det forbinnet med noe svært og allmektig(?).


Jeg er veldig overrasket over funnene, for jeg har aldri vært klar over at Hitler var så opptatt av å få ett tredje rike. Vi kan finner assosiasjoner til Romarriket i nesten alt som ble gjort av han. Særlig i Kunst i arkitektur. Jeg synes det er interessant at han ønsket å ha ett rike som var samlet slik som i Romerriket. Disse symbolene har jo også en innvirkning på oss gjerne uten at vi legger merke til det.

Kilder:
http://no.wikipedia.org/wiki/Det_tredje_rikes_riksvåpen, 23.09.14
http://no.wikipedia.org/wiki/Nasjonalsosialistisk_kunst, 23.09.14
http://no.wikipedia.org/wiki/Nasjonalsosialistisk_arkitektur, 23.09.14
http://no.wikipedia.org/wiki/Nasjonalsosialistisk_arkitektur, 23.09.14
http://no.wikipedia.org/wiki/Romerriket, 23.09.14
http://nn.wikipedia.org/wiki/Det_tysk-romerske_riket, 23.09.14
http://no.wikipedia.org/wiki/Romersk_arkitektur, 23.09.14

mandag 15. september 2014

"Tatoveringer spolerte for jobb"- bloggoppgave 2

Artikkelen handler om Maj Linn Solberg som trodde hun hadde fått en jobb, men når hun skulle ned å skrive under på papirer fikk hun ikke jobben allikevel på grunn av tatoveringene og håret hennes, rektoren mente de hadde enn viss diskurs for både klær og hvordan de ser ut for å jobbe på en skole.


Tatoveringer er en permanent tekning som en har på kroppen. Det blir mer og mer vanlig med tatoveringer, men mange assosierer ennå tatoveringer ofte med noe negativt, slik som det var før med at de var kriminelle som hadde dem. Før var det umulig for folk med tatoveringer å få seg en god jobb. I dag er det veldig normalt, men slik vi kan se i artikkelen så skjer det fortsatt. Konteksten i artikkelen er preget av fordommer om tatoveringer og at det er ikke alle i samfunnet som har godtatt dem ennå.

Konnotasjonen er at hun ser på tatoveringene som en betydning for henne gjerne noe hun har opplevd. Men andre ser på det som noe negativt de har altså ulik konnotasjoner om tatoveringer. Denotasjonen er at hun har tatoveringer på hals, bryst og nakker som de på skolen mente sendte ut dårlige signaler, de ser på det som noe negativt mens Maj Linn ser på det som en semiotikk.

I dagens samfunn skal de ikke dømme etter utseende og vi skal lære opp barna til at vi ikke skal dømme personer etter utseende og at vi kan utrykke oss hvordan vi vil å lære opp barna til å ikke dømme andre før de har blitt kjent med personen. Derfor mener jeg det er feil at hun ikke fikk jobben på grunn av tatoveringene men med ett retorisk perspektiv kunne hun tenkt over det før hun tatoverte seg så mye. Den ikke-verbale kommunikasjonen ser vi igjennom tatoveringene og vi oppfatter gjerne en dårlig assosiasjon og kroppsspråk. Konklusjonen min er at hun burde få jobben for barn burde læres opp til å få utrykke seg på den måten de vil uten at de blir dømt av omverdenen.






Kilder:
http://www.rb.no/naringsliv/article6848905.ece

http://no.wikipedia.org/wiki/Konnotasjon
Bilder av Kai Stenshjemmet

Kommunikasjon og kultur 2