torsdag 2. januar 2014

Sicko av Michael Moore

Sicko er tittelen på filmen som er en dokumentarfilm. Dokumentaren ble laget i 2007 av Michael Moore som produsent. Filmen er laget i flere land men generelt i USA. Michael Moore er kjent for flere dokumentar filmer som ”Fahrenheit 9/11 og Bowling for Columbine. Sicko er en dokumentar film med at han bruker humor og overdrivelser om hva han skal ha fram. Sjangertrekk er at Michael har en subjektiv fremstilling og han setter helsesystema opp mot hverandre.

Filmen foregår i USA om helsevesenet om hvor dårlig systemet er. Handlingen er i om hvordan systemet er i dag som vil si nåtid. Miljøet som dokumentaren foregår i er helt vanlige folk får livene sine ødelagte på grunn av et system som ikke fungerer.

Dokumentaren foregår stort sett i USA, og handler om hvordan helsesystemet i USA er, Michael Moore er som sakt kjent for å ha en subjektiv fremstilling og han kan gjerne overdrive med fremstillingene sine. Det som han vil ha fram er at systemet er så korrupt i å med at en må ha forsikring før de i de hele tatt kan gjøre noe med deg viss det skjer noe med deg i for eksempel en ulykke. En kan også ha forsikring å betale en grei pris, så kommer den dagen du blir syk, så gjelder ikke den sykdommen du har fått i den forsikringa du hadde. Så viss du skal bli behandla for din sykdom må du betale den samme prisen som om du ikke hadde hatt forsikring i de hele. Dette fører til en har brukt penger som en ikke hadde trengt å brukt på.

Temaene som blir tatt opp går ut på hvordan forsikringsselskapene utnytter folket, for folket betaler for en forsikring som de kanskje aldri kommer til å få bruk for, for viss de blir syke og den sykdommen gjelder ikke i forsikringens ”program”. Handlingen er ikke kronologisk for det er hopping fram og tilbake for å vise hvordan helsevesenet er.

Dramaturgien er bygget opp slik at Michael Moore skal gjøre det morosamt og at vi skal få en medfølelse av menneskene. Vi skal forstå at systemet er korrupt og Michael gjør det morsomt med å overdrive og vise de verste tilfellene.

Det har blitt brukt mye nærbilder i dokumentaren. Kameraføringen er zooming, kjøring og håndholdt kamera. Det er veldig enkelt filmet ingen spesielle effekter som skiller seg ut eller gjør det spesielt. Farge bruken er kalde og det er ikke noen fargetoner som dominerer. Det er mye dialog og lite musikk. Det er også brukt mye voice-over der Michael snakker og forteller veldig konkret.


Tittelen ”Sicko” får oss til å tenke oss på sykdom. Filmskaperen ønsker å vise sannheten og gjør det gjerne med overdrivelser. Tanker en sitter igjen er irritasjon og medfølelse for de som opplever det. Kan føle meg heldig som får bo i Norge.



kilder:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sicko

http://ndla.no/nb/node/19088

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar