mandag 6. januar 2014

Bloggoppgave 3- De urørlige (analyse)



De urørlige er en film som handler om mangemillionæren Phillipe som er lam fra halsen og ned, og som sitter i rullestol. Phillipe trenger hjelp til alt og dette er hjelperen Driss som hjelper han med det. Forholdet mellom Driss og Phillipe er veldig spesielt og er veldig mye basert på humor. Driss kommer fra en familie med lite penger og kan sees på som ”fattig”, han er en person som omgår med de på gata og han kan vi se på som et sosial avvik i forhold til samfunnet. Phillipe er mer av en ”overklasse” i samfunnet som setter pris på ting som klassisk musikk og kunst. Den sosiale rollen som blir forventa når Driss begynner som pleier er at han skal gjøre som han blir fortalt og ikke gjøre noe utenom det så Phillipe vil og alltid være positiv. Det blir ett krysspress for de andre pleierne liker ikke Driss på måten han er, han bryter de forventningsnormene som er forventa fra han som pleier, for han får Phillipe til å begynne å røyke og snakke mer fra hjertet enn å tenke seg om. Dette gjør jo at han får veldig mye negativitet sendt fra de andre ansatte.





 Phillipe liker godt å være med Driss for han tenker ikke på Phillipe som en lam person, som gjør at han føler seg normal. Det var veldig tilfeldig at disse to møttes for Driss var en som trodde at han aldri kunne sosialisere seg med en person som Phillipe, men de visste seg at han tok feil og isteden ble sterkt knyttet til hverandre.  Driss får Phillipe til å slappe mer av og nyte livet sitt, det kan vi se når Driss vil heller kjøre den fine bilen i plassen for en bil laget for Phillip. Filmen er en morsom film som en lett blir rørt av.



Kilder:
http://www.vg.no/film/film.php?id=12831
år e seg om. Driss og Phillipe fke seg om.gynne å røyke og gå ut av sin egen komfortsone.om det så Phillipe vil.llipe er en og i
år e seg om. Driss og Phillipe fke seg om.gynne å røyke og gå ut av sin egen komfortsone.om det så Phillipe vil.llipe er en og i

lørdag 4. januar 2014

Symbol

Hakekors/Svastika
Svastika er navnet for symbolet på Indisk. Svastika symbolet betyr ”lykkebringer”. Symbolet har vært brukt rundt om i verden i mange forskjellige kulturer og betyr konkret lykke og kjærlighet. De tyske nazistene endrer hakekorset med å snu det på høykant og gjøre det om til et symbol for den politiske ideologien, det endret betydningen til det motsatte. Dette gjorde mange opprørte og mange land sluttet å bruke hakekorset. Hinduismen i dag er fortsatt hakekorset en stor del av religionen og skal være lykkebringene.






Korset
Korset er det vanligste symbolet vi kan finne innen kristendommen. Korset har blitt brukt som et magisk symbol noen har sett på korset på som noe som bringer hell og lykke. Korset skal være et tegn på Jesu sin korsfestelse, offerdød og lidelse som det blir skreve om i evangeliene i bibelen. Vi bruker korset som et kristent symbol på døden, kirken og i flagg.




Peace merket
Dette er et symbol som skal være et tegn på fred. Det ble originalt laget til en organisasjon som på norsk heter Kampanjen for kjernefysisk nedrustning som hørte til i Storbritannia, den ble designet av Gerald Holtom i 1958. Den store rundingen skal symbolisere jorda, symbolet har blitt brukt av mange men tegnet er kjekt for å ha blitt brukt i hippiebevegelsen.
 



Hjerte
Symbolet hjerte er et utbredt symbol som vi kan finne helt tilbake til antikken. Hjertet skal symbolisere kjærlighet, men også sterke, positive følelser og at noe er verdifullt. Hjertet blir ofte brukt i dikt, poesi, opera, i populære sanger og i bibelen blir hjertet også brukt som symbol.



Yin & Yang
Yin og yang er sentrale begreper innen kinesisk filosofi, og ble antagelig først introdusert i den kinesiske spådom-og filosofiteksten Yijing. Yin er det som er det jordiske og yang det himmelske. Yin og yang er noe som sees på at det er to krefter som utfyller hverandre.





Kilder:
Hakekors: Wikipedia. 03.01.14. Svastika. http://no.wikipedia.org/wiki/Svastika
Korset: Wikipedia. 03.01.14. Kors. http://no.wikipedia.org/wiki/Kors
Peace-merket: 
Wikipedia. Fred. http://no.wikipedia.org/wiki/Fred(03.01.14)
Wikipedia. Peace-merket. http://no.wikipedia.org/wiki/Peace-merket#.C2.ABPeace-merket.C2.BB(03.01.14)
Yin og Yang: Wikipedia. Yin og Yang. http://no.wikipedia.org/wiki/Yin_og_yang(03.01.14)

Hjerte: Wikipedia. Hjerte(symbol). http://no.wikipedia.org/wiki/Hjerte_(symbol)(03.0.1.14)

torsdag 2. januar 2014

Sicko av Michael Moore

Sicko er tittelen på filmen som er en dokumentarfilm. Dokumentaren ble laget i 2007 av Michael Moore som produsent. Filmen er laget i flere land men generelt i USA. Michael Moore er kjent for flere dokumentar filmer som ”Fahrenheit 9/11 og Bowling for Columbine. Sicko er en dokumentar film med at han bruker humor og overdrivelser om hva han skal ha fram. Sjangertrekk er at Michael har en subjektiv fremstilling og han setter helsesystema opp mot hverandre.

Filmen foregår i USA om helsevesenet om hvor dårlig systemet er. Handlingen er i om hvordan systemet er i dag som vil si nåtid. Miljøet som dokumentaren foregår i er helt vanlige folk får livene sine ødelagte på grunn av et system som ikke fungerer.

Dokumentaren foregår stort sett i USA, og handler om hvordan helsesystemet i USA er, Michael Moore er som sakt kjent for å ha en subjektiv fremstilling og han kan gjerne overdrive med fremstillingene sine. Det som han vil ha fram er at systemet er så korrupt i å med at en må ha forsikring før de i de hele tatt kan gjøre noe med deg viss det skjer noe med deg i for eksempel en ulykke. En kan også ha forsikring å betale en grei pris, så kommer den dagen du blir syk, så gjelder ikke den sykdommen du har fått i den forsikringa du hadde. Så viss du skal bli behandla for din sykdom må du betale den samme prisen som om du ikke hadde hatt forsikring i de hele. Dette fører til en har brukt penger som en ikke hadde trengt å brukt på.

Temaene som blir tatt opp går ut på hvordan forsikringsselskapene utnytter folket, for folket betaler for en forsikring som de kanskje aldri kommer til å få bruk for, for viss de blir syke og den sykdommen gjelder ikke i forsikringens ”program”. Handlingen er ikke kronologisk for det er hopping fram og tilbake for å vise hvordan helsevesenet er.

Dramaturgien er bygget opp slik at Michael Moore skal gjøre det morosamt og at vi skal få en medfølelse av menneskene. Vi skal forstå at systemet er korrupt og Michael gjør det morsomt med å overdrive og vise de verste tilfellene.

Det har blitt brukt mye nærbilder i dokumentaren. Kameraføringen er zooming, kjøring og håndholdt kamera. Det er veldig enkelt filmet ingen spesielle effekter som skiller seg ut eller gjør det spesielt. Farge bruken er kalde og det er ikke noen fargetoner som dominerer. Det er mye dialog og lite musikk. Det er også brukt mye voice-over der Michael snakker og forteller veldig konkret.


Tittelen ”Sicko” får oss til å tenke oss på sykdom. Filmskaperen ønsker å vise sannheten og gjør det gjerne med overdrivelser. Tanker en sitter igjen er irritasjon og medfølelse for de som opplever det. Kan føle meg heldig som får bo i Norge.



kilder:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sicko

http://ndla.no/nb/node/19088