mandag 20. april 2015

Roma- Colosseum

Colosseum i Roma er et amfiteater som ble påbegynt å bygge i år  72 e.Kr av keiser Vespian og ble ferdigstilt i år 80 av hans sønn. Det ble opprinnelig kalt ”Amphitheatrum Flavium”.  Colosseum ble brukt til å underholde innbyggerne av Roma, dette skulle blidgjøre romerne. De ble delt ut store mengder med brød til publikum når det var pause, de ble kalt for ”Sirkus og brød”. Underholdningen var et symbol på makt og prestisje, og denne underholdningen økte keiserens popularitet.

Det var sitteplasser til over 50. 000 publikummere, til nærmere en satt arenaen til høyere sosial status hadde en, keiseren og hans familie hadde selvfølgelig de beste plassene. Funfact er at hver tilskuer hadde sin egen billett, det var en trebrikke som viste hvor den enkelte hadde sin plass.  Inn til tribunen var det 80 inngangsbuer, som gjorde at folk kom raskt fra og til plassen sin, og som gjorde at i løpet av 15 minutter så var hele tribunen tømt for tilskuere. Bygningen har en lengde på 188 meter, er 155 meter bred, og har en høyde på 48 meter.

Colosseum ble i begynnelsen brukt til å vise eksotiske dyr og komikk. Dette utgikk, og det ble heller kamper til døden mellom dyr og gladiatorer eller bare mellom gladiatorer. Keiseren var mye med å bestemte underholdningen. Funfact: han kunne bestemme om gladiatoren skulle leve eller død med å vise med tommelen, med å holde den opp kunne gladiatoren få leve, motsatt måtte han død og må midten da var han usikker. Gladiatorene var typisk menn som ble ansett som kriminelle, slaver eller krigsfanger. Det var også noen få kvinnelige gladiatorer.

Det er lite som gjenstår av det opprinnelige tregulvet som var i arenaen, grunnen til det var tregulv var at det vanskeligere og skli. Under arenaen ble gladiatorene og dyrene holdt før konkurransene og kampene begynte det var et nettverk av tuneller og bur.

Etter Romerrikets fall og at gladiatorkampene ble avskaffet i 405 e.kr hadde bygningen mistet betydning. Deler av bygningen sin marmor ble tatt fra bygningen og dette ble brukt til å bygge kirker. Det ble også skadet av et kraftig jordskjelv i 1349, som gjorde at sørsiden kollapset.


I Colosseum kan en stå i kø for å komme inn å ta koster det 12 Euro, men viss en ikke ønsker å stå i kø i noen timer, kan en betale litt mer og da ”sniker” en i køen og får guide i både Colosseum og forum Romanum, vi betalte 21 Euro hver som er en liten pris for så mye vi fikk igjen.

MIN OPPLEVELSE



St. Peterskirken på nært hold, følte meg liten i forhold





















Det var en utrolig tur til Roma vi så utrolig mye på få dagen og fikk utnytta dagene bra. Jeg har mange bra minner og syns det er vanskelig å velge en spesiell. Når vi var i St. Peterskirken er et av de minnene jeg vil trekke frem.

Paven ute og hilser på folket.


Først når vi var på Peters plassen for å se paven som var noe som var kult å få se paven i virkeligheten og se når han kjørte rundt på plassen. 



Inne i St. Peterskirken, her ser du de utrolige detaljene.

Etter å ha stått i en lang kø så kom vi endelig inn til Peterskirken, når vi kom inn var de utrolig å se konstruksjonene og de utrolige detaljene inni. 
Detaljert over hele kirken.



Kuppelen, var utrolig høyt og litt skummelt å se ned på alteret.














Det som var mest spennende med St. Peterskirken var når vi gikk opp i kuppelen, det kostet 5 Euro og gå alle trappene og 7 Euro å ta heisen. 


Her kan en se hvor trangt det var på vei opp
Jeg og Ane gjekk alle trappene som var 550 stykker og etter hvert som vi kom lenger og lenger opp i kuppelen så ble det utrolig smalt og vi gjekk inni veggene til kuppelen, noe som var utrolig kult. 


Utsikten fra St. Peterskirken utover Petersplassen

Når vi kom til toppen var det en utrolig utsikt over både Peters plassen og hele Roma.


Roma er en utrolig spennende by med mye historisk! Viss du ønsker å oppvele noe historisk er Roma plassen en må reise!

Kilder: 

http://www.soloitalia.no/severdigheter/lazio/2461/colosseum-roma-brod-sirkus/ 05.03.15
http://romareiser.no/severdigheter-museer-kirker/severdigheter/collosseum 05.03.15
  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar