tirsdag 22. oktober 2013

Bloggoppgave 5- Sinna mann av Gro Dahle



Filmen Sinna mann handler om Boj som har en far som slår. Boj kaller han sinna mann for det er ikke pappaen som blir sint det er den sinna mannen som kommer inn i pappaen. Boj tror det er hans feil at pappaen blir til sinna mann og slår mammaen. Mammaen er en skikkelig plikt oppfyllende, hun steller med huset og lager middag. Mammaen kan ikke flytte ut for hun kan ikke greie seg uten pappaen for det er han som betaler huset og forsørger familien.
Vi får se i fra Boj’s perspektiv om hva han synes om hva som skjer i hjemmet og hvordan han opplever det med at pappaen slår mammaen.

Boj er en liten redd gutt som vi kan se mye av i begynnelsen med at han er hvit i ansiktet. Mammaen er en dame som ikke vil at Boj skal oppleve dette som skjer i hjemmet, for pappaen vil jo ikke noe vondt, hun vil mer se på de negative og ikke gjøre noe med situasjonen for hun er redd. Pappaen har to personligheter eller er som to forskjellige personer, slik som Boj ser det. Pappa og den ”Sinna mann”. Pappaen er sjefen i hjemmet og sørger for inntektene. For Boj blir det vanskelig å skille mellom disse to personlighetene, og når pappen prøver å være snill greier ikke Boj å skille mellom disse to personlighetene.

Symboler i filmen er fiskene som viser hvordan pappaen dominerer og er mørk. Mammaen og Boj er gullfisker som står sammen og har håp. Hunden og fuglene er et symbol på håp som skal vise at alt skal gå bra. Hunden kommer med penn og papir til Boj, dette er slik at han skal gi beskjed om hva som skjer i hjemmet. Boj er skeptisk men fuglene er også med på å overtale han til å skrive dette brevet til Kongen. Boj får ros av kongen om at han har vært modig og sendt brevet, han har vært en sterk gutt. Pappaen endrer seg gjennom filmen med at etter han fikk hjelp blir han ikke den sinna mannen lenger. Boj blir mye gladere og endelig ser han lyset om at livet kan faktisk være bra og mammaen får vi ikke vite så mye om, men hun går før de kommer ut å henter Boj.

Forfatteren Gro Dahle har prøvd å få fram sinnet og at de skal være litt skremmende men skal på samme tid passe til barn. Tegningene i filmen er veldig triste i begynnelsen av filmen alt er veldig trist og genseren til Boj minner veldig om en fengselstrøye og fargene er gråe og triste. Utrykket til Boj blir også mye brukt for han er veldig trist å lei seg. Fargene endrer seg fra triste farger som grått og svart til farger som gul, grønt og rødt. Det er brukt mange høye og skarpe lyder som pustelyder og rett før pappaen blir sint så kommer de skrape lyder. Dette gjør filmen litt skummel og du får frem budskapet på en sterk måte. Tegninger som Boj har tegna blir gjort om til animasjon i filmen. Filmen viser bra hvordan barn med foreldre som slår har de. Det vises kanskje ikke på utsiden av disse personene men de kan ha det veldig vanskelig. Filmen viser at det er greit å si i fra om hva som skjer hjemme.








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar